​Spruitjes voor jullie (kleine) spruitjes

​Groente van de week - Spruiten

​De nieuwe reeks op Facebook ​is een groot succes.

Heel veel mama's hebben hun succesrecepten gedeeld in de HAPPY MOMS & FOOD groep.

Ik heb zelf ook heel wat inspiratie opgedaan om ​spruiten op een andere manier klaar te maken. Ik moet toegeven dat ik zelfs onder de indruk ben. Ik ​wist niet dat spruiten zo een veelzijdige groente waren. 

​Graag wil ik dan ook de recepten van de andere mama's met jullie delen. Ik weet zeker dat je er ook inspiratie zal uithalen.

Wat ook een voordeel is... De meeste recepten zijn kidsproof! Een ideale manier dus om je kinderen deze groente te leren eten.

​​De basis - Spruiten schoonmaken

Tip van de bomma!

Maak na het schoonmaken altijd een kruisje in de voet van het spruitje. Op die manier zijn ze veel sneller gaar.

​Buikpijn voorkomen

​Heel wat mensen krijgen ​buikpijn ​na het eten van spruiten. ​Met onderstaande tips heb je minder last en verteren de spruiten gemakkelijker.

  • Kies voor kleine spruitjes. Ze geven veel minder last dan de grote varianten.
  • ​Kook je spruiten in melk of voeg melk toe aan het kookwater. Op die manier liggen ze veel minder zwaar op de maag.
  • Kook je spruiten in 2 keren. ​Breng de spruiten aan de kook voor enkele minuten. Giet af en ververs het water. Kook dan opnieuw tot ze gaar zijn.
  • Snij je spruiten in kleine ​stukken en ​bak of wok tot ze gaar zijn. Ook dit zou veel minder maaglast geven.

​Succesrecepten van de andere mama's (inclusief mezelf dus)

​spruiten met spek

​​Deze combinatie komt echt overal terug en doet het over het algemeen ook héél goed bij kinderen. 

  • ​Kook, stoof of stoom je spruiten tot ze gaar zijn. 
  • Bak spekblokjes en ​laat de spruiten nog even meebakken met de spekjes.

​Ik voeg soms ook nog mini maïs toe. Laat de maïs enkele minuten mee koken of stomen met de spruiten en bak ze nadien​ nog even mee samen met de spekjes. 

Heerlijk!

​​spruiten met curry

Ik geef toe...

​Zelf had ik dit nog nooit geprobeerd, maar het komt heel dikwijls terug bij andere mama's.

Ook op Pinterest vind ik veel recepten waar spruiten gecombineerd worden met currypoeder. 

Ook hier kan je nog eindeloos gaan combineren.

Voeg bijvoorbeeld eens fijn gesnipperde ui en rode paprika toe.

Ik probeerde een recept waar ik de spruiten na het koken opbakte met appel en currypoeder. (Zie foto)

Een appel meestoven met je spruitjes, maakt ze ook iets zoeter/zachter van smaak en zorgt ervoor dat je kinderen het sneller zullen lusten.

​Spruiten met witte saus of kaassaus

​Ook deze combinatie zie je dikwijls terugkomen en ik probeerde het ook zelf deze week. (Zie foto)

  • Kook de spruiten ​en ​bak ze nadien ​nog even op in de pan. 
  • Overgiet de spruiten met kaassaus.

​Quiche met ​spruiten, geitenkaas en honing

  • ​​Snij de spruitjes in 2 en stoom of kook ze beetgaar. 
  • ​Bak ondertussen fijne schijfjes rode ui.
  • Maak een eimengsel met 3 eieren, (soja)room, peper, zout, dille en tijm.
  • Leg een vel bladerdeeg in een bakvorm, druk het mooi aan en prik er met een vork gaatjes in.
  • ​Leg de spruiten en de gebakken rode ui op het bladerdeeg, overgiet met het eimengsel en druppel er 2 el honing over.
  • Verkruimel zachte geitenkaas over de quiche.
  • Zet 30 minuten in een oven op 220 graden Celsius.

​Fijn gesnipperde spruiten met ajuin, spekjes en pijnboompitten

Dit recept is super lekker.

Ook voor de mensen die niet zo van spruiten houden. 

De spruiten krijgen namelijk een heel andere smaak bij het roerbakken.

  • Rooster de pijnboompitten in een pan met antiaanbaklaag. Je hebt geen vetstof nodig, want er komt olie vrij als je de pijnboompitten gaat roosteren. (Opgelet, als de pitten olie beginnen afgeven, gaat het super snel!)
  • Doe de pijnboompitten in een kommetje en zet opzij. 
  • Bak de spekjes krokant samen met een fijngesnipperde ui en zet opzij.
  • Roerbak de fijngesneden spruitjes totdat ze gaar zijn in de pan waar je het spek in gebakken hebt. Dit duurt ongeveer 10 à 15 minuten.
  • Meng alles onder elkaar.
  • Hou eventueel nog enkele spekjes en pijnboompitten opzij voor de afwerking.

​Spruitjespuree met ui, spek, rode paprika, boursin & cashewnoten

​Puree... Kinderen zijn er zot op.

Ja... Spruitjespuree zullen ze ook lusten! Je zal wel zien. Wout (8) gelooft nog steeds niet dat er spruiten in de puree zaten.

Ook voor de volwassenen is het een echte aanrader als je spruiten eens op een andere manier wil klaarmaken.

Dit is trouwens geen traditionele winterpuree, want door de Boursin en de rode paprika krijgt de puree een lekker frisse smaak.

Een topper voor groot en klein dus.

​INGREDIËNTEN (4 à 6 personen)

  • ​750 g loskokende aardappelen
  • 500 g spruiten
  • 1 rode paprika (in kleine blokjes)
  • ​1 ui (gesnipperd)
  • ​150 g spekblokjes
  • ​50 ml melk
  • ​2 el Boursin knoflook en fijne kruiden
  • handvol (ongezouten) cashewnoten

​BEREIDING

  • ​Schil de aardappelen en snij ze in 2.
  • Breng de aardappelen aan de kook en voeg na 5 minuten de spruiten toe.
  • Laat nog 15 minuten koken totdat de aardappelen en spruiten gaar zijn.
  • Bak ondertussen de spekblokjes tot ze bijna knapperig zijn.
  • Voeg dan de blokjes paprika en de ui toe en bak mee tot de paprika zacht is.
  • Giet de aardappelen en de spruiten af, voeg de melk en de Boursin toe en stamp alles goed onder elkaar.
  • Roer de spekjes, ui en paprika door de puree en breng op smaak met peper en zout. (Hou eventueel nog wat opzij voor de afwerking.)
  • Rooster de cashewnoten in een droge pan en strooi ze over de puree.

Ik had zelf geen ongezouten cashewnoten in huis, dus gebruikte ik gewoon de gezouten ​variant.

Iets minder gezond misschien, maar ​het kan ook ​als je de ongezouten noten niet kan vinden of niet in huis hebt.

Voeg dan wel wat minder zout toe aan de puree.

​Spruiten met kaas

Ook een topcombinatie waar je in eerste instantie niet direct aan zou denken.

Hieronder geef ik je 2 recepten die ik vond op het internet en die zeker het proberen waard zijn. 

  1. Spruitjes uit de oven met kaas. Klik HIER voor het recept.
  2. Smashed Brussels Sprouts. ​De instructies zijn in het Engels, maar met de video erbij gaat het zeker lukken. Men spreekt hier trouwens over 425 graden. Vermits het een Amerikaans recept is, gaat dit over Fahrenheit. Dit komt overeen met 220 graden Celsius.

​​Spruitjes om van te snoepen

​Doe eens heel verrassend en serveer eens spruiten als aperitiefhapje.

Het volgende recept werd gedeeld door een mama in de groep en ga ik zeker eens proberen:

  • Rooster de spruiten in een oven van 200 à 220 graden Celsius. (Halveer grote spruiten.)
  • Kruid met peper en zout en doe er wat olijfolie over.
  • Zet de spruiten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Serveer met een looksausje op basis van mayonaise en yoghurt.


Online vond ik ook een recept van groentekok Frank Fol om spruiten als aperitief te serveren. 

Je kan het recept HIER vinden. 

​Eindeloos veel mogelijkheden

​Zoals je kan zien zijn er echt EINDELOOS veel mogelijkheden ​met ​spruiten.

​En dan hebben we nog niet alles besproken wat er aan bod is gekomen vorige week.

Spruiten in de soep of hutsepot is ook altijd een goed idee.

Of doe eens heel creatief ​en maak een spruitensoufflé.

Ook gefrituurde spruitjes zouden heel lekker zijn. Kook de spruiten halfgaar, doe er paneermengsel rond en frituren maar.

Sandrine leerde dan weer spruiten eten met een recept van Piet Huysentruyt. Wok met kabeljauw, Gandaham en spruitjes. Dit recept kan je HIER vinden.​

​Pinterest

​Heb je echt geen inspiratie, ga dan zeker eens kijken op Pinterest.

THE PLACE TO BE om je inspiratie een flinke boost te geven. ​

Speciaal voor de groente van de week, maakte ik ook aparte borden per groente. ​

​Super handig als je op zoek bent naar een recept voor één bepaalde groente.

​Volg Homemade by Griet op Pinterest zodat je nooit nog ​ideeën tekort komt!

​Happy moms & food

​In mijn Facebookgroep "HAPPY MOMS & FOOD" bekijken we elke week een andere groente. 

Volgende week is het de beurt aan prei!

Deze groente werd met grote voorsprong gekozen door de andere mama's.

Ben jij ook benieuwd hoe ​zij dit aanpakken?

Word dan zeker lid van deze leuke mama community op Facebook.

​Hopelijk kunnen we jullie (kleine) spruitjes overtuigen dat spruitjes echt wel beter smaken dan ze ruiken. 🙂

Succes!

P.S. Laat even weten in de comments welk recept jij als eerste gaat uitproberen. Ik ben super benieuwd!

Griet

  • Laura schreef:

    Zo knap dat mensen spruiten lekker vinden. Ik dus totaal niet

    • Griet schreef:

      Ja, ik heb gemerkt dat het een hele moeilijke groente is. Ook bij volwassenen. Misschien vind je in deze blog nog wel ideetjes? De spruitjespuree was super lekker. Mijn zoontje van 8 lust geen spruiten en is er nog steeds van overtuigd dat er geen spruiten in de puree zaten. Missie geslaagd dus. 🙂

  • lodi schreef:

    Ik heb dus nog nooit spruitjes klaar gemaakt voor de kinderen en als idd it zo lees, denk ik toch eens doen. Het is meer omdat ik ze zelf vroeger ook niet zo lekker vond.

    • Griet schreef:

      Als je ze de eerste keer wil maken voor de kinderen kan je ze best ‘verstoppen’. De spruitjespuree was hier een groot succes bij de kinderen. En Wout eet normaal ook geen spruiten.

  • An schreef:

    Bedankt!! Spruitjes zijn een van mijn favorieten

  • Maaike schreef:

    Hoe bevielen de spruiten met kaassaus? Deze variant spreekt mijn kinderen ook wel aan 😉 Zelf gruwel ik van spruiten, ik lust ze alleen na het roerbakken met honing. Maar de kaassaus (mits genoeg saus) gaan we zeker proberen!

  • Melissa Schrijft schreef:

    Spruiten is iets wat ik nooit lekker heb gevonden. Vroeger niet en nog steeds. Wel handige tips

  • Wat leuk! Ik eet eigenlijk nooit spruitjes maar dit ziet er erg smaakvol uit.

  • Manon schreef:

    Wauw wat een hoop mogelijkheden met spruitjes … ik heb er vanuit vroeger echt een trauma aan overgehouden. De smaak van spruitjes vond ik toen zo vies … dat ik nu 30 jaar later nog steeds nooit spruitjes heb gegeten haha. Ik durf zelfs al deze lekkere recepten niet te proberen denk ik haha.

    • Griet schreef:

      Ja, het heeft weinig zin om te blijven pushen als de kindjes klein zijn. Creatief zijn en er iets anders mee doen is dan het beste wat je kan doen. Als je het toch eens wil proberen, raad ik je de puree met boursin aan. Die was echt heel lekker en mijn zoontje geloofde niet dat er spruiten in zaten.

  • Ik vind echt alles lekker, behalve spruitjes. De kinderen eten hier spruitjestamppot ook goed. Zitten lekkere recepten tussen, misschien dat ik me er toch aan ga wagen!

    • Griet schreef:

      Veel succes. Het receptje van de spruitjesstamppot ga je zelf ook lusten, denk ik. Echt niet de typische spruitjessmaak.

  • Yousra Yasmins schreef:

    Wat een handige tips! Heerlijke recepten heb je op een rijtje gezet! Die ga ik zeker proberen! Bedankt voor het delen van je recepten!

  • >

    Powered by WishList Member - Membership Software