​Quiche met witloof, ham en kaas

​Witloof is echt een heerlijke, winterse seizoensgroente.

Jammer genoeg valt ze niet altijd in de smaak bij onze kinderen. Probeer het eens op deze manier klaar te maken.

Bij ons aan tafel was het in ieder geval een succes bij zowel Wout (8) als Lize (3). ​Het witloof ging vlotjes naar binnen. Wout had zelfs niet door dat hij witloof aan het eten was, terwijl hij dit normaalgezien echt niet lekker vindt.

Deze quiche is een leuke variant op de klassieker witloof met ham en kaassaus of je kan het ook ​bekijken als een variatie op de quiche lorraine.

​Ingrediënten voor 1 quiche

  • ​1 flinke scheut olijfolie
  • ​1 rode ui (in halve ringen)
  • 4 à 5 stronken witloof (in dunne repen)
  • ​1 klontje boter
  • 1 el suiker
  • ​3 eieren
  • ​200 ml room
  • ​150 g gekookte ham (in blokjes of reepjes)
  • 1​50 g geraspte kaas
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg

Recept

  • 1
    ​Verwarm de oven voor op 200 graden
  • 2
    ​Verwarm een grote pan met olijfolie en bak de ui enkele minuten op laag vuur
  • 3
    Vo​eg het witloof en het klontje boter toe en bak het witloof enkele minuten mee totdat hij zacht is
  • 4
    ​Voeg een eetlepel suiker toe en verbrokkel een half kippenbouillonblokje over het witloof en laat smelten
  • 5
    Klop in een maatbeker de eieren met de room los​
  • 6
    Leg het vel bladerdeeg in de bakvorm, druk het mooi aan en prik er met een vork gaatjes in
  • 7
    Verdeel de hamblokjes over het bladerdeeg, ​voeg het mengsel van witloof en ui toe (vermijd teveel vocht) en giet er het eimengsel over
  • 8
    ​Werk af met geraspte kaas
  • 9
    Bak de quiche 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (de vulling moet gestold zijn en het deeg lekker knapperig)
  • 10
    ​Serveer met een fris slaatje

​Ik maakte er een slaatje bij van rucola, fijne schijfjes rode ui, fijn gesneden witloof, kleine blokjes appel en geraspte wortelen.

Opdienen met een frisse vinaigrette en eventueel afkruiden met peper en zout.

Smakelijk!


P.S. ​Dit blogartikel maakt deel uit van de reeks 'Groente van de week' op Facebook.

Maak je lid van mijn "Happy Moms & Food" groep als je deze reeks verder wil volgen.

>

Powered by WishList Member - Membership Software