​Knallen met knalselder!

​Groente van de week - Knolselder

​Kga het zeggen Walter!

KNALSELDER!

Toch een beetje nostalgie dat 'Rad van Fortuin'.

Het was samen met Asibille O (of volgens Alles Kan Beter Ossebolle O), de Chinese mier, pimpelmuis, woestijnvis en ne bruudruuster toch wel één van de topantwoorden. 😂

​Vorige week ​was de groente van de week knolselder.

​De hele week deelden we succesrecepten en gingen we aan de slag met deze groente.

Knallen met knalselder dus!

​​Heel veel mama's hebben opnieuw hun succesrecepten gedeeld in de HAPPY MOMS & FOOD groep.

​Zoals elke week wil ik graag ​deze recepten ​met jullie delen. Samen met alle andere leuke dingen die ik zelf tegenkwam. 

Ik weet zeker dat je er inspiratie zal uithalen.

​Recepten vóór en dóór drukke mama's... ​Kidsproof, dus een ideale manier om je kinderen deze groente te leren eten. 

​​De basis - ​Knolselder, hoe begin je eraan?

Knolselder...

Hoe begin je daar eigenlijk aan?

Heel veel mensen ​vinden het niet evident om deze grote, harde knol schoon te maken.

Het geheim?

Snijd de knolselder in schijven. Dan gaat het super vlot. Zo doe ik het zelf ook altijd.

Weet je niet helemaal wat ik bedoel? Kijk dan zeker eens naar onderstaand filmpje.

​Succesrecepten van de andere mama's (inclusief mezelf dus)

​In de puree

​Opnieuw puree?

Ja!

Elke week opnieuw komt het terug als succesrecept om kinderen groenten te leren eten. Het is ook gewoon een heel gemakkelijke manier om de kids zonder gezeur wat extra groenten naar binnen te laten werken.

Want geef toe... Welk kind lust er nu geen puree?

​Knolselderpuree is hier echt wel een favorietje eigenlijk. Het past zowel bij vlees als vis. 

Ben je nog op zoek naar enkele speciale varianten? Ga dan zeker eens naar deze receptjes kijken. (Klik op het gerecht om naar het recept te gaan.)

Of ga eens voor een zalfje van knolselder.

Voor de Thermomix-lovers onder ons... Gilberte maakte het bij Nieuwjaar in haar Thermomix en het was een groot succes.

  • ​Doe de knolselder in grove stukken samen met 50 ml kippenfond in de Thermomix (15 min, 100°, snelheid 1)
  • Voeg 120 ml room toe
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat
  • Pureer 1 min ​op snelheid 5

Je kan natuurlijk ook een gewone blender of mixer gebruiken als je geen Thermomix hebt. Waarschijnlijk zal het zalfje dan wel iets minder fijn zijn.

Knolselder - erwtjespuree ​- Bron: ​peggyspastime.be

​​Soep, soep en nog eens soep

​Knolseldersoep is ook heerlijk in de winter.

Ik deel hieronder enkele recepten die zeker de moeite waard zijn om eens uit te ​proberen. (Klik op het gerecht om naar het recept te gaan.)

  • ​Inez deelde met ons een recept van knolseldersoep met grijze garnalen. Een heerlijke combinatie!​ Ze kookt zelf altijd op gevoel, maar dit zijn de ingrediënten die zij erin doet: sjalotjes, knolselder, bouillon van tuinkruiden, tijm, oregano, peterselie, (soja)room (mag ook na het zeven). Na het koken alles mixen en eventueel zeven voor een fijnere soep. Afwerken met grijze garnalen.
  • ​Kies je voor een ​VELOUTE VAN KNOLSELDER? Dan kan je HIER een receptje terugvinden met mascarpone.
  • ​Op Libelle Lekker vond ik dan weer een recept van een ​SOEP MET AARDPEER EN KNOLSELDER​ met een pittige topping.
  • ​​Wil je iets totaal anders? Dan kan je altijd deze KNOLSELDER-WORTELSOEP met mango en sinaasappel eens uitproberen. Ze ziet er in ieder geval heerlijk uit. 

​Knolselder-wortelsoep met mango en sinaasappel - Bron: dishcover.be

  • ​De combinatie met appel of peer vind je ook bij knolselder (net zoals bij vele andere wintergroenten) heel dikwijls terug. Zowel in de soep als rauw in een slaatje. Deze combinatie zag er mij ook heerlijk uit. SOEP VAN KNOLSELDER, ZOETE AARDAPPEL EN APPEL.

​Soep van knolselder, zoete aardappel en appel - Bron: healthyvega.nl

​Knolselder uit de oven - ​Frietjes en gratin

​​​​Wortel- en knolgroenten zijn ideaal om frietjes van te maken of om te verwerken in een gratin. Op die manier worden de standaard aardappelvarianten ineens veel gezonder. 

Het proberen waard dus.

  • Voor knolselderfrietjes (en eigenlijk eender welke andere frietjes) uit de oven is het belangrijk om ​ze op voorhand goed in te wrijven met olie en kruiden. ​Dit olie- kruidenmengsel moet goed verdeeld ​zijn over de frietjes. Je kan dit doen door de groenten in een plastieken zak te doen samen met de olie en de kruiden en daarna goed met de zak te schudden. Je kan ook altijd je mouwen opstropen, je handen vuilmaken en de olie en kruiden inmasseren. Je vindt HIER​ een receptje ​​voor knolselderfrietjes, maar het komt eigenlijk altijd op hetzelfde neer. ​Durf zeker ​creatief te zijn met olie, kruiden en dipsausjes. ​
  • Ook een gratin met knolselder is​ een heerlijke combinatie. Weet je niet goed hoe je er aan moet beginnen? DIT RECEPT helpt je op weg.

​Knolselder in een slaatje

​Rauw valt knolselder ook bij veel mensen in de smaak. Het kwam ook ​dikwijls terug als succesrecept bij de andere mama's. Vergeet ook zeker de combinatie met appel of peer niet. Dat geeft je salade een iets frissere en zoete smaak. 

  • ​Angélique eet haar knolselder liefst rauw, geraspt in een salade.
  • ​Monda doet bij haar geraspte knolselder een beetje mayonaise en eet het dan op de boterham of een broodje ​samen met hesp.
  • Bij Krisje hebben ze de Franse gewoonte om overal een slaatje bij te serveren. (Super gezond dus.) Zij maakte het vorige week als bijgerecht bij groentelasagne. Ze mengde geraspte knolselder met wat Griekse yoghurt, kurkuma en curry.
  • Ik kwam ook dit slaatje van knolselder met wortel en zonnebloempitten tegen. Het recept vind je HIER. De combinatie van knolselder met wortel is trouwens heerlijk. Zowel in de koude als de warme variant.
  • Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Probeer dan zeker dit ​SLAATJE MET WITLOOF EN PEER eens.

​Slaatje met knolselder, witloof, conference peer en blauwe kaas - Bron: ​mijnspar.be

​Knolselder kaassaus

De kaassaus op basis van bloemkool kennen we ondertussen allemaal via Sandra Bekkari.

Maar wist je dat je met knolselder ook een heerlijke kaassaus kan maken?

Het werd vorige week al als tip gegeven door Cindy om een gezondere versie van de ovenschotel met pastinaak te maken. Ze maakte er trouwens dit weekend nog een lekkere lasagne mee.

Hanne gaf dit ook mee als tip ​deze week. Zij ​heeft dikwijls knolselder in haar groentepakket zitten en gaat er op die manier mee aan de slag. 

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar dit staat op mijn lijstje om snel eens uit te proberen. Je kan de saus op zoveel manieren ​gebruiken.

Als bechamelsaus in lasagne zoals Cindy, als kaassaus bij witloof en hesp,​ in een prei-gehakt schotel of zelfs als pastasaus met nog wat extra groentjes eronder.

Een recept voor deze variant op de klassieke ​kaassaus kan je HIER terugvinden. ​

​Knolselder kaassaus - Bron: ​emptythefridge.be

​Knolselderkroketjes met tartaarsaus

​Marloes vindt de KNOLSELDERKROKETJES van 'Leentje kookt' dan weer heerlijk.

Ze worden geserveerd met de lekkerste tartaarsaus.

(Dit laatste durf ik wel in twijfel trekken, want de ALLERlekkerste tartaarsaus is die van mijn oma. 🙂 Dat receptje zal ik binnenkort​ ook eens delen. Want vraag het maar eens aan de mensen ​die deze saus al eens konden proeven. De tartaar wordt bijna uitgelepeld. En mijn neef, die een café heeft en heel kritisch is op tartaar, vroeg mij laatst of hij die tartaar per liter kon bestellen. 🙂 )

​Knolselderkroketjes met tartaar - Bron: leentjekookt.wordpress.com

​​Knolselderpizza

​Dit receptje van ​Libelle Lekker kwam ik heel toevallig tegen op Facebook vorige week. 

​Ik ben zelf een echte fan van pizza, maar ​het zijn jammer genoeg echte caloriebommen.

Ik wil dit recept van een gezonde KNOLSELDERPIZZA dus zeker eens uittesten. 

Doen jullie mee?

​Knolselderpizza - Bron: libelle-lekker.be

​Eindeloos veel mogelijkheden

​Zoals je kan zien, zijn er ​weer EINDELOOS veel mogelijkheden met knolselder.

​En dan ​zijn er nog zoveel dingen die we niet besproken hebben...

Stephanie maakt er zelf wel eens rösti's van door knolselder te raspen samen met aardappel en het dan te bakken in een röstivorm.

Bij Annelies is het een favoriet, geserveerd met kaassaus. Liesbeth ​maakt het nog steeds volgens het recept van haar bomma, namelijk met bechamelsaus en spekjes. Lies eet het graag gestoomd, puur natuur. (Zoveel Liesjes hier 🙂 )

​​Of wat denk je van deze muffin met knolselder en camembert, die ik vond op Pinterest​. Je kan HIER het recept terugvinden. 

​Knolseldermuffin met camembert - Bron: colruyt.be

​Pinterest

​Heb je echt geen inspiratie, ga dan zeker eens kijken op Pinterest.

THE PLACE TO BE om je inspiratie een flinke boost te geven. ​

Speciaal voor de groente van de week, maakte ik ook aparte borden per groente. ​

​Super handig als je op zoek bent naar een recept voor één bepaalde groente.

​Volg Homemade by Griet op Pinterest zodat je nooit nog ​ideeën tekort komt!

​Happy moms & food

​In mijn Facebookgroep "HAPPY MOMS & FOOD" bekijken we elke week een andere groente. 

​Deze week is het de beurt aan ​rode kool.

​Ben jij ook benieuwd hoe​ de andere mama's dit aanpakken?

Word dan zeker lid van deze leuke mama community op Facebook.

​Ik ben opnieuw onder de indruk ​van het aantal leuke recepten ​deze week. 

​Knallen met KNALSELDER leek mij ​een ideale titel. 🙂

​Smakelijk!

P.S. Laat even weten in de comments welk recept jij als eerste gaat uitproberen. Ik ben super benieuwd!

​Griet

>

Powered by WishList Member - Membership Software