Hoe organiseer je een verjaardagsfeestje waar je zelf ook mee van kan genieten?

Dit weekend was Lize jarig. 2 jaar is ze al geworden. Hoera!

Sindsdien loopt ze constant rond met haar kroon en zingt ze de hele dag “Lang zal ze leven!”.

Super schattig.


Verjaardagsfeestje voor de familie

Bij de verjaardagen van de kindjes organiseren wij altijd een feestje voor de familie en dat is best wel veel volk.

Deze keer kon niet iedereen aanwezig zijn en waren we ‘maar’ met 13 volwassenen en 7 kinderen.

(In normale omstandigheden is dit 18 volwassenen en 7 kindjes.)

MOM

Daarbij moet je ook nog weten dat wij een klein huis hebben en geen plaats om een tafel te zetten voor zoveel mensen.

Elke keer opnieuw ga ik dus op zoek naar dingen die we kunnen eten met het bord op de schoot of in de hand.

En dat is niet altijd even gemakkelijk.

Ik heb ook weinig zin om tijdens het feest de hele tijd in de keuken te staan. Zeker niet op de verjaardagsfeestjes van de kindjes.

Ik wil zelf zoveel mogelijk kunnen genieten van het feest.


Hoe heb ik het dit jaar aangepakt?

Lize is een echt kaas monstertje. Die kan ervan blijven eten. Dus het idee ontstond om een kaasschotel te maken.

Lekker gemakkelijk en weinig werk.

Maar zoals zo dikwijls (en soms tot ergernis van mijn man) kan ik het niet laten om er nog vanalles extra bij te voorzien.

Het is uiteindelijk een buffetje geworden.

29386279_1957513014564762_6121662091519590400_n


Waarom een buffet?

  • Alles kan op voorhand klaar gemaakt en gepresenteerd worden, dus tijdens het feest moest ik enkel de schotels op tafel zetten.
  • Heel veel gerechten kunnen klaargemaakt gekocht worden, zodat je enkel nog moet presenteren.
  • Er is voor ieder wat wils. Zelfs de kinderen zijn meermaals terug gegaan naar het buffet.
  • Ik heb enkel koude dingen op tafel gezet, zodat je ook niet last minute nog vanalles moet opwarmen.
  • Als je de schotels leuk presenteert, ziet het er allemaal heel professioneel uit.


Wat stond er op het buffet?

Een zelf samengestelde kaasschotel

IMG_20180318_165149

  • Koop enkele kazen in de winkel.
    • Tip: Zorg voor een mengeling van harde kazen, zachte kazen, sterke kaas, … Op die manier is er voldoende variatie en is de kans groot dat er altijd wel een kaas is die je gasten lusten.
  • Leg ze op een grote schotel, zodat er ook nog plaats is voor de garnituur.
    • Tip: Heb je geen grote schotels? Breng dan zeker eens een bezoekje aan de AVA waar ze mooie grote plastieken schotels hebben. Ik heb er zwarte en gouden schotels gekocht. Na het feest afwassen en elk feest kan je ze opnieuw gebruiken.
  • Maak vlagjes van washitape en schrijf er de naam van de kaas op. (Of koop vlagjes waar je de naam kan opschrijven.)
  • Decoreer de schotels met:
    • Notenmengeling
    • Vers fruit (Druiven, kiwi, meloen, verse vijgen...)
    • Dadels of ander gedroogd fruit


Charcuterieschotel

IMG_20180318_165155

  • Koop wat charcuterie in de winkel.
    • Tip: Zorg ook hier voor wat afwisseling. Ik koos voor parmaham, chorizo, salami en pata negra.
  • Leg ze op een grote schotel.
  • Werk af met wat kleur om de schotel er smakelijker te laten uitzien.
    • Tip: Rucola en kerstomaatjes kan perfect bij charcuterie. Geef wat smaak aan je slaatje door af te werken met een vinaigrette of olijfolie, wat peper en zout.
  • Nootjes of pitjes geven wat extra structuur aan je schotel. Ik werk bij vlees meestal met zonnebloempitjes.

 

Broodstokjes met enkele dips, préparé van de chef en carpaccio van coquilles

IMG_20180318_165204

  • Een goede préparé wordt bij veel mensen gesmaakt. Je hebt voor- en tegenstanders, maar er gaan sowieso mensen blij zijn als dit ook op het buffet staat.
    • Tip: Voorzie wat rauwe uitjes voor erbij.
  • Broodstokjes met dipsausjes is ook altijd leuk om op het buffet te zetten. Sowieso ook een toppertje voor de kinderen. Met of zonder dip, maar de stokjes zullen ze sowieso kiezen.
    • Tip: Ik koos ervoor om mijn dipsausjes zelf te maken (hummus en dipsausje van rode biet), maar ook in de winkel kan je al lekkere klaargemaakte dips kopen als je wat tijd wilt winnen.
  • Carpaccio van coquilles. Verse, rauwe coquilles zijn HEERLIJK van smaak en hebben niet veel extra nodig.
    • Tip: Leg ze kort in de diepvries, zodat het snijden nadien gemakkelijker gaat.
    • Tip: Werk af met een beetje zeste van limoen, olijfolie en roze peper.
    • Tip: Ga altijd voor kleurcontrast om dat tikkeltje extra aan je schotel te geven. Ik koos voor kiemen van rode biet en een eetbaar bloemetje.

 

Carpaccio van rund

IMG_20180318_165216

  • Kies voor carpaccio van een goede kwaliteit. Vraag aan de slager om dit voor jou te snijden. Dan ben je zeker dat het vers is.
  • Leg de carpaccio op een grote schotel.
  • Werk af met een beetje olijfolie, wat peper en zout, rucola, geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas.
    • Tip: Parmezaanse kaas is zoveel lekkerder als je een grote blok koopt en zelf de schilfers maakt. De Parmezaanschilfers in de winkel hebben veel minder smaak.

 

Gerookte zalm en grijze ongepelde garnaaltjes

IMG_20180318_165221

  • Kies voor gerookte zalm van een goede kwaliteit.
  • Leg de zalm op een mooie schotel.
  • Ga voor de afwerking van je schotel opnieuw voor contrast met rauwe uitjes en wat groen.
    • Tip: Voorzie ook wat cocktailsaus en zet dat naast je schotel. Veel mensen vinden dat lekker in combinatie met roze zalm.
  • Zet eventueel ook een kommetje grijze (ongepelde) garnalen op het buffet.
    • Tip: Je kan ook gepelde grijze garnalen nemen als je niet zo een fan bent van het geprul. Kies wel altijd voor grijze garnalen in plaats van roze. Die hebben namelijk veel meer smaak.

 

Tomaat – mozzarella

IMG_20180318_165226

  • Snijd de tomaten en mozzarella in schijfjes.
    • Tip: Neem tomaten van ongeveer dezelfde grootte.
    • Tip: Kies geen ronde, maar een langere variant van de mozzarella. Op die manier hebben alle schijfjes ongeveer dezelfde grootte.
  • Leg de tomaat en mozzarella op een schotel. Afwisselend een tomaat en een schijfje mozzarella.
  • Werk af met basilicum, wat olijfolie, peper en zout en geroosterde pijnboompitjes.

 

Doritos met guacamole

29432891_1957512857898111_1851178114856517632_o

  • Chips op het buffet. Het was natuurlijk een grote topper op het feestje. En raar maar waar, veel kindjes zijn grote fan van avocado en guacamole.
  • Voor de guacamole ben ik trouwens wel streng. Je kan dit natuurlijk ook klaargemaakt vinden in de winkel, maar die komt zelfs nog niet in de buurt van de zelfgemaakte qua smaak.

Hoe je juist de perfecte guacamole maakt, vertel ik in een andere blog, waar ik het ga hebben over verschillende dipsausjes.

Als je toch niet kan wachten, mag je mij altijd contacteren voor het receptje.

 

Mengeling van mini broodjes, stokbrood, notenbrood, rozijnenbrood, …

Werk je buffet af met verschillende soorten brood, confituur, boter en eventueel wat choco voor de kindjes.

 

Op onze feestjes is het áltijd zelfbediening wat de drank betreft.

Tijdens de aperitief gaan wij zelf nog rond met de dranken, maar nadien is alles zelfbediening.

Hoe je dat juist doet?

  • Voorzie een plaats waar je alle glazen klaar zet. (Witte wijn glazen, rode wijn glazen, glazen voor frisdrank, bekertjes voor de kinderen, …)
  • Zet alle flessen of blikjes drank klaar naast de glazen.
  • Voorzie een thermos koffie of zet tassen klaar naast je Nespresso of Senseo apparaat.
  • Zet wat melk, suikerklontjes, lepeltjes, … klaar naast de koffie.

Het is wel belangrijk dat je aan je gasten communiceert dat de drank zelfbediening is.

Op die manier zijn er geen misverstanden.


Wat hebben we vandaag geleerd?

  • Kies voor dingen die je op voorhand kan klaarmaken en die niet opgewarmd moeten worden.
  • Zorg voor enkele grote schotels die je nadien voor elk feestje kan gebruiken en waar je mooi op kan presenteren. (AVA, Action, …)
  • Ga voor kleurcontrast op je schotels. Werk af met groen (munt, basilicum, bieslook, rucola…), fruit, tomaatjes, kiemen, eetbare bloemetjes, … Als het maar contrast geeft.
  • Ga voor extra structuur op je schotels door wat nootjes, zaden of pitten toe te voegen.
  • Voorzie een plaats waar je de glazen en het drinken kan klaarzetten en ga voor zelfbediening.

Zo zie je maar dat je zonder al te veel te koken, toch een mooi buffetje op tafel kan toveren.

Op deze manier kan je als gastvrouw ook mee genieten van het feest en alle aandacht geven aan het feestvarken. Zij verdienen op deze dag toch ook de aanwezigheid van (een relaxte) mama.


En misschien nog een laatste tip…

Heb jij ook een partner die wel wil helpen, maar geen flauw benul heeft wat hij allemaal kan doen?

Iemand die soms meer in de weg loopt dan een hulp is?

En constant aan jou moet vragen wat hij nu kan doen (in de hoop dat jij zegt, niks :-))?

Voorzie een ‘To Do’ lijstje voor je partner met taakjes waar ze mee kunnen helpen.

Ik vind dit superhandig, want mijn man weet op die manier wat er van hem verwacht wordt en ik kan mij rustig bezighouden met het koken.

Wat stond er bijvoorbeeld allemaal op zijn lijstje?

  • Kindjes in bad zetten
  • Drank fris leggen
  • Glazen klaarzetten
  • Ballonnen ophangen
  • Stoelen klaarzetten

Voor ons werkt het perfect!

Heel veel succes met je volgende feestje.

En laat even een reactie achter met de tip die jij het interessantste vond!

Liefs Griet

Chef by heart

Follow my blog with Bloglovin

>

Powered by WishList Member - Membership Software