Frivool met rode kool!

​Groente van de week - Rode kool

Vorige week ​was de groente van de week rode kool.

​De hele week deelden we succesrecepten en gingen we aan de slag met deze groente.

​Wat blijkt?

Het blijft ​toch ook bij heel wat kinderen ​(en volwassenen) nog een moeilijke groente. Ik kom tot deze conclusie op basis van de feedback van de andere mama's en mijn eigen ervaring hier in huis. ​

Maar gelukkig werden er ​weer veel succesrecepten gedeeld in de HAPPY MOMS & FOOD groep.

​Zoals elke week wil ik graag ​deze recepten ​met jullie delen. Samen met alle andere leuke dingen die ik zelf tegenkwam. 

Ik weet zeker dat je er inspiratie zal uithalen.

​Recepten vóór en dóór drukke mama's... ​Kidsproof, dus een ideale manier om je kinderen deze groente te leren eten. 

​​De basis - ​​Kool snijden, hoe begin je eraan?

​Rode kool...

Hoe begin je daar eigenlijk aan?

​Veel mensen ​vinden het niet evident om ​zo een grote​ kool schoon te maken.

Het geheim?

​Om te beginnen een goed (koks)mes. 🙂

Dat maakt het al heel wat gemakkelijker. 

Hou het wel veilig en zorg ervoor dat je de kool zo snel mogelijk met de vlakke kant naar beneden kan leggen. ​Op die manier kan hij niet wegrollen en heb je minder kans om je te snijden. ​​

Weet je niet helemaal wat ik bedoel? Kijk dan zeker eens naar onderstaand filmpje. 

​Succesrecepten van de andere mama's (inclusief mezelf dus)

​De klassieke manier

Deze manier van rode kool klaarmaken werd veruit het meest ​vermeld als succesrecept voor kinderen.

Rode kool met appeltjes, rode kool met appeltjes en ajuin. Eventueel nog met wat spekjes erbij.

Deze manier van rode kool klaarmaken zorgt ervoor dat de de groente lekker zoet wordt en dat hebben kinderen graag.

Weet je nog niet goed hoe je eraan moet beginnen?

Deze recepten zetten je op weg. (Klik op het gerecht om naar het recept te gaan.)

  • RODE KOOL MET APPEL van Libelle Lekker
  • WORST MET RODE KOOL van Dagelijkse kost. Jeroen gebruikt nog veel meer kruiden en smaakmakers om een extra intense smaak te geven aan de rode kool.
  • Of je kan het ook eens proberen zoals Sandra. Ze deelde haar recept in onze groep. 
    • ​uitjes snipperen en glazig bakken
    • ​rode kool snijden en toevoegen
    • 2 dl bouillon erbij (op basis van een rundvleesbouillonblokje)
    • 2 dl rode wijn toevoegen
    • scheutje azijn toevoegen
    • kruiden met kaneel en wat nootmuskaat
    • 150 g ontbijtspek in kleine stukjes snijden en toevoegen
    • ​rode kool gaar koken in de pot
    • 2 appels in stukjes snijden en in een apart pannetje met wat suiker en kaneel tot appelmoes koken
    • ​rode kool afgieten en de appelmoes eronder mengen

​In de puree

​Opnieuw puree?

Ja!

Elke week opnieuw komt het terug als succesrecept om kinderen groenten te leren eten. Het is ook gewoon een heel gemakkelijke manier om de kids zonder gezeur wat extra groenten naar binnen te laten werken.

Want geef toe... Welk kind lust er nu geen puree?

​Rode koolpuree is op het eerste zicht misschien minder evident dan sommige andere groenten, maar het KAN wel. Voeg zeker ook eens krokant gebakken spekjes​ en ajuin toe aan je puree.

​In de soep???

​Ook dit lijkt misschien minder evident voor rode kool.

​De soep krijgt natuurlijk wel een heel speciale kleur ​door het gebruik van ​deze groente. You hate it or you love it!

Ik deel hieronder enkele recepten, ​zodat je er mee aan de slag kan gaan. (Klik op het gerecht om naar het recept te gaan.)

​Rode koolsoep met gember - Bron: ​lekkerensimpel.com

​Rode koolsoep met appel en walnoot - Bron: ninalovesfood.com

​​Hartige rode kooltaart

​Op Pinterest kwam ik ook verschillende recepten tegen voor hartige rode kooltaart. 

Ze zien er heerlijk uit! Het proberen waard ​volgens mij.

​Rode kooltaart met feta, walnoten en honing - Bron: madebyellen.com

​Rode kool in een slaatje

​​Een ABSOLUTE favoriet bij heel veel mensen is rauwe rode kool in een salade of als bijgerecht. 

  • ​​Sandrine en Liesbeth eten graag rauwe rode kool met mosterdvinaigrette of mosterdmayonaise.
  • ​​Liesbeth deelde ook een recept van een OOSTERSE QUINOASALADE die zeker de moeite waard is om uit te proberen. Ideaal ook om restjes rode kool op te werken. 
  • ​En voor de liefhebbers van COLESLAW... D​at ​kan ook perfect met rode kool in plaats van witte kool. Of een combinatie van de twee. 
  • ​Marianne van Homecooking Dept. gaat zelfs nog een stapje verder. Haar rode koolsalade is haar signature dish geworden. Ze noemt haar recept zelfs DE MEEST PERFECTE RODE KOOLSALADE. Een feestje op je bord!

​Oosterse quinoasalade - Bron: njam.tv

Rode coleslaw met creamy avocado - eatdrinkpaleo.com.au

​De ​perfecte rode koolsalade - Bron: homecookingdept.com

​Vergeet zeker niet dat een rode kool een prachtige groente is en je ook de bladeren nog kan gebruiken om je salade mooi te presenteren. 

​Midden-Oosterse linzensalade met rode kool - Bron: wildgroeimag.be

​Rode kool steaks

​Een steak van rode kool?

Ja, dat kan ook.

Snijd de rode kool in dikke plakken en gaar ze daarna in de oven.

Garneer dan met hazelnoten, munt en granaatappelpitjes. Het recept kan je HIER terugvinden.

​Rode koolsteaks met hazelnoot en granaatappelpitten - Bron: ​​okokorecepten.nl

​Smoothie met rode kool

Heb je nog een restje rode kool​ in de koelkast liggen? Gebruik het dan eens in een smoothie.

Zeker een aanrader in combinatie met appel of rode vruchten.

De kleur is alvast om van te snoepen!​

​Smoothie met rode kool, amandelen en rood fruit - Bron: etenuitdevolkstuin.nl

​Rode kool voor de drukke mama's

Ok, we zijn allemaal drukke mama's voor iets.

Je kan ook klaargemaakte rode kool met appeltjes vinden ​op de diepvriesafdeling. Voor als je geen tijd en zin hebt om ​zo een hele rode kool te verwerken en klaar te maken. 

Bij Colruyt verkopen ze het in zakken met handige blokjes. Op die manier is het heel gemakkelijk te doseren. 

Niets mis mee!​

​Waar je wel op moet letten als het een klaargemaakte variant is, zijn de toegevoegde suikers. Die zijn altijd veel hoger bij kant-en-klare gerechten.

​Eindeloos veel mogelijkheden

​Zoals je kan zien, zijn er ​weer EINDELOOS veel mogelijkheden met ​rode kool. Hoewel ik toch merkte deze week dat er minder alternatieve manieren aangebracht werden door de andere mama's.

De klassieke manier om rode kool klaar te maken is nog steeds de meest gekende en populairste. Ook rauwe rode kool valt bij veel mensen in de smaak. 

​​Er zijn nog wel enkele andere recepten die hierboven nog niet aan bod zijn gekomen. 

Stephanie maakt ​sinds kort een ovenschotel met rode kool, die enorm in de smaak valt bij de kinderen. Ze bereidt de rode kool met appel, kruidnagel, kaneel en ahornsiroop. Dit serveert ze in een ovenschotel met een puree van zoete aardappel en gehakt. ​

​​​Of wat denk je van deze ​mooie paarse FETASPREAD MET RODE KOOL​?

​Fetaspread met rode kool - Bron: anniepannie.nl

​Pinterest

​Heb je echt geen inspiratie, ga dan zeker eens kijken op Pinterest.

THE PLACE TO BE om je inspiratie een flinke boost te geven. ​

Speciaal voor de groente van de week, maakte ik ook aparte borden per groente. ​

​Super handig als je op zoek bent naar een recept voor één bepaalde groente.

​Volg Homemade by Griet op Pinterest zodat je nooit nog ​ideeën tekort komt!

​Happy moms & food

​In mijn Facebookgroep "HAPPY MOMS & FOOD" bekijken we elke week een andere groente. 

​Deze week is het de beurt aan ​schorseneer.

​Ben jij ook benieuwd hoe​ de andere mama's dit aanpakken?

Word dan zeker lid van deze leuke mama community op Facebook.

​Smakelijk!

P.S. Laat even weten in de comments welk recept jij als eerste gaat uitproberen. Ik ben super benieuwd!

​Griet

>

Powered by WishList Member - Membership Software