GEWONNEN: FLAVR receptenwedstrijd met Duvel Tripel Hop Citra

Enkele weken geleden zag ik op Facebook dat FLAVR in samenwerking met Duvel Moortgat een receptenwedstrijd organiseerde.

‘Koken met Duvel Tripel Hop Citra.’

Deze Tripel Hop versie van Duvel werd door meer dan 4500 #Duvellovers verkozen tot de ultieme Tripel Hop.

Deze wedstrijd was op mijn lijf geschreven, dus ik besloot om deel te nemen.

Eten en (ook) drinken is helemaal mijn ding. En dan heb ik het over allerlei soorten drank. Van cocktails tot gin-tonic en van wijn tot bier. Duvel kan ik dus ook echt wel smaken. Het doet me denken aan de zon, de lente en de allereerste terrasjes.

De Tripel Hop Citra is voor mij nog frisser dan de gewone Duvel door de uitgesproken citrus smaak. Ik vond dan ook dat een fris gerechtje helemaal op zijn plaats was voor deze wedstrijd. 

En toen dacht ik ineens aan een anekdote van enkele jaren geleden wanneer ‘de griet’ vis van het jaar werd. Mijn toenmalige collega’s hebben daar uitgebreid mee gelachen en mij proficiat gewenst. Ik had ‘mezelf’ nog nooit geproefd, dus ik dacht… Ik doe iets met griet.

“Homemade – by Griet with griet dus.”

Maar toen ik het winkelbriefje aan het maken was, bleven de ideetjes maar komen. Ik kon niet meer kiezen. Keuzestress.
Uiteindelijk is het dus een Duvel menu geworden.
5 gerechtjes, met in elk gerecht Duvel Tripel Hop Citra verwerkt.

 

1. Apero: Duvel voor de mannen en ‘La Duvelle’ voor de vrouwen

Ik hou enorm van aperitieven en dat mag voor mij echt uren duren. Het is gewoon super gezellig.
Maar je kan toch geen Duvel menu starten met een glaasje Cava???

De meeste mannen kun je als aperitief al gewoon een fris Duveltje aanbieden. Je zult ze er sowieso blij mee maken. (Vraag ze niet om de Duvel cocktail te proeven, tenzij ze dat echt willen natuurlijk. Iets met heilige huisjes en niet aankomen. 

Maar… De meeste vrouwen zijn niet zoals ik. Die drinken niet zo graag bier en al helemaal niet de zwaardere bieren. Als je als vrouw Duvel drinkt, word je dikwijls maar raar bekeken.

Een vrouw ga je dus niet snel kunnen verleiden tot het drinken van een Duvel. Of toch de meeste vrouwen niet. Daarom ging ik aan de slag met Duvel om er een vrouwvriendelijke cocktail van te maken.

Ik haalde mijn inspiratie uit het populaire bier ‘Desperados’ en een rondreis door Mexico die ik enkele jaren geleden gedaan heb. (Cocktails maken is trouwens al jaren één van mijn passies.)

5FCF0548-2FBC-4508-A08C-6D84D5C69533

Bier en tequila… Dat past keigoed samen! En door nog wat extra citrus toe te voegen, kwam ik tot een zeer frisse versie van de cocktail met Duvel.

La Duvelle was geboren.

Recept LA DUVELLE (1 pers)

Ingrediënten
2 ijsblokjes
5cl Duvel Tripel Hop Citra
3cl Cointreau
3cl Tequila
3cl vers limoensap
2cl suikersiroop

Bereiding
Alles in de shaker en shaken maar.

Glas afwerken met een zoutrand en een schijfje limoen.

4A5C0C4B-8C1E-4715-B328-531E3727349F

 

2. Hapje: Coquilles – Citrus – Radijs – Wasabi - Duvel

Een hapje met vis, citrus en radijs past voor mij perfect bij deze Duvel Tripel Hop Citra. Dit waren dan ook de basisingrediënten om mee aan de slag te gaan voor het hapje.

Recept HAPJE (6-8 pers)

Ingrediënten
2 coquilles per persoon (1 rauw en 1 om te bakken)

Gemarineerde coquille
Duvel Tripel Hop Citra
stukje citroengras (optioneel)
zeste van limoen

Citrusgelei
10cl Duvel Tripel Hop Citra
sap van 1 limoen
zeste van limoen
klein stukje gember, geraspt (optioneel)
1el suiker
1 mespunt agar-agar

Gemarineerde Japanse radijs
1 Japanse radijs (Watermeloen radijs: roze vanbinnen.)
5el rijstazijn
1tl suiker
1tl zout

Sausje van kokos en wasabi
150 – 200ml kokosmelk
wasabi (naar smaak)

Afwerking
3 radijsjes
3 wasabi noten
zwarte sesam
limon cresson
shiso green cresson

Bereiding
Start eerst met de marinades.
Voor de gemarineerde coquilles neem je een doosje of een plastieken zakje dat je goed kan afsluiten.
Neem 1 coquille per persoon, giet de Duvel Tripel Hop Citra in het zakje/doosje en zorg ervoor dat de coquilles helemaal onder staan.
Voeg een stukje citroengras toe en wat zeste van limoen.
Zet ongeveer 30min in de diepvries.

Voor de gemarineerde Japanse radijs.
Snij eerst enkele dunne schijfjes radijs af. Ongeveer 1 schijfje per persoon.
Met de rest van de radijs draai je met een spiraalsnijder (of dunschiller) dunne sliertjes.
Doe de rijstazijn, suiker en zout in een pannetje en verwarm tot het kookpunt.
Laat afkoelen.
Doe de sliertjes Japanse radijs met de afgekoelde marinade in de koelkast en laat ongeveer 30min staan.
Hou de schijfjes apart.

Maak de citrusgelei.
Doe de ingrediënten in een pot en breng aan de kook.
Hou een klein beetje koude vloeistof opzij en voeg daar de agar-agar toe.
Als de vloeistof kookt, voeg je deze koude vloeistof toe.
Kook nog heel eventjes mee en haal van het vuur.
Zeef de vloeistof en doe ze in een platte schaal, zodat je ongeveer een hoogte krijgt van max 2 à 3mm. (De bedoeling is dat er straks een heel dun rondje gelei wordt uitgesneden.)

Snijd dunne plakjes van de gewone radijs, die je nadien kan oprollen.

Maak het kokossausje door de kokosmelk warm te maken en wasabi naar smaak toe te voegen.
Laat het sausje inkoken.

Bak de andere coquilles in een hete pan met boter. 1min aan elke kant.

Snij de gemarineerde coquilles in zeer dunne schijfjes (carpaccio).

Steek de citrusgelei uit met een rond stekertje of klein glaasje.

Maak een torentje met de verschillende ingrediënten.
- 1 schijfje rauwe Japanse radijs
- carpaccio van coquilles
- citrusgelei met Duvel
- carpaccio van coquilles
- sausje van kokos en wasabi
- gebakken coquilles
- carpaccio van coquilles
Werk het torentje af met sliertjes gemarineerde Japanse radijs, crunch van wasabi nootjes, zwarte sesam en het kokos-wasabi sausje.

Werk de rest van het bordje af met rondjes radijs, gemarineerde radijs, limon en shiso green cresson.
7AC928B5-B87E-4B3B-831E-0D008B690127

 

3. Voorgerecht: Griet – Thaise basilicum – Groene groenten – Soja – Duvel

Griet mag dus zeker niet ontbreken op een menu van Homemade – by Griet.
Ik combineer het in dit gerechtje met een béarnaise op basis van Duvel en Thaise basilicum. Het wordt geserveerd met kortgebakken groene groentjes en sojascheuten.

Recept VOORGERECHT (2p)

Ingrediënten
200g grietfilet met vel
mengeling van groene groentjes (Ik koos voor bimi, groene asperges en peultjes.)
handvol sojascheuten

Béarnaise
2 eieren
geklaarde boter
3 sjalotjes
10cl witte wijnazijn
40cl Duvel Tripel Hop Citra
handvol Thaise basilicum

Bereiding
De saus
Klaar de boter door ze langzaam te laten smelten en ze te laten ‘scheiden’.
Verwijder vervolgens de caseïne, die aan het oppervlak drijft.
Vermijd het vloeibare materiaal te gebruiken dat op de bodem ligt (de karn of wei).

De gastrique: de basis voor een goede béarnaise
Hak de sjalotten fijn en doe ze in een pan.
Voeg 10cl azijn en 40cl Duvel toe.
Verhit op hoog vuur, zonder deksel.
Laat ongeveer voor 2/3de inkoken.
Haal de vloeistof door een fijne puntzeef en houd apart.

Monteer de saus
Meng de 2 eidooiers met 2 halve schalen gastrique in een pan en klop stevig tot het mengsel schuimt.
Zet de pan op hoog vuur. Het mengsel zal schuimen en opkomen.
Zodra de klopper blijvende sporen in deze emulsie laat, haal je de kookpot onmiddellijk van het vuur.
Giet de geklaarde boter in een fijn straaltje bij de emulsie en blijf voortdurend kloppen.
De saus zal dan blijven stijgen en neemt de consistentie aan van een mayonaise.
Breng de saus niet in direct contact met warmte. Ze zou kunnen schiften.
Zodra een voldoende hoeveelheid is bereikt, stopt u met kloppen.
Voeg de gehakte Thaise basilicumblaadjes toe.
Breng op smaak met peper en zout indien nodig.

Bak de groene groentjes in een wokpan en voeg op het einde de sojascheuten toe.

Bak de grietfilet 4 minuten op de velkant en nog 1 minuut aan de andere kant.

Werk af met shiso green cresson en wat eetbare bloemetjes.
ED33E8B0-9C82-42CB-969B-6E067E73D91E

 

4. Hoofdgerecht: Linguine – Kip – Spek – Groene paprika – Champignons – Duvel

Voor het hoofdgerecht kies ik voor een pasta met kip, spek en champignons. Zo proeven we nog iets meer de laatste winterdagen.
Maar door de Duvel en de groene paprika in de saus zit er toch nog voldoende frisheid in het gerecht.

Recept HOOFDGERECHT (2p)

Ingrediënten
200g kipfilet
100g spekblokjes
1 groene paprika
250g verse pasta (in de versafdeling van de supermarkt)
300g paddenstoelenmengeling (bv. Parijse champignons, oesterzwammen en cantharellen)
Parmezaanse kaas
150ml room
1 busseltje lente-ui
1 teentje knoflook
kippenkruiden
½ flesje Duvel Tripel Hop Citra

Bereiding
Bak de spekblokjes samen met de lente-ui in een pan en voeg de in blokjes gesneden groene paprika toe.
Haal uit de pan en bak de kipfilet in dezelfde pan met voldoende kippenkruiden.
Als de kip voldoende gekorst is, voeg je een half flesje Duvel Tripel Hop Citra toe om de pan te deglaceren.
Laat een klein beetje inkoken.
Voeg dan het mengsel van de spekjes, lente-ui en groene paprika terug toe.
Doe er de room bij, laat wat verder inkoken.
Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas toe om de saus wat te binden.
Kruid met voldoende zwarte peper.

Bak de mengeling van champignons in een aparte pan samen met een teentje look.
Kruid goed met zwarte peper.

Kook de pasta beetgaar (Volg de instructies op de verpakking.) en meng onder de saus.

Serveer de pasta met de champignons en werk af met bieslook en Parmezaanse kaas.

270F8ECD-BABF-4A35-A00F-8F1F20DC7FDB

 

5. Nagerecht: Sabayon – Citrus – Duvel

Wie lust er nu geen sabayon?
Aan dit lekker, zoete en schuimende Italiaanse dessertje dacht ik onmiddellijk. Ideaal om de Duvel Tripel Hop Citra in te verwerken.

Het zoete van de sabayon wordt in balans gebracht door de citrusvruchten die aan het dessertje worden toegevoegd.

Recept: NAGERECHT (2pers)

Ingrediënten
partjes van verschillende citrusvruchten (à vif snijden) (bv. sinaasappel, witte en roze pompelmoes)
3 eierdooiers
3el suiker
5 halve eierdopjes Duvel Tripel Hop Citra

Bereiding
Voeg de suiker al roerend aan de eierdooiers toe.
Giet de Duvel erbij en klop het mengsel op een matig vuurtje stevig op.
Blijf kloppen tot het mengsel dik en schuimig wordt.
Neem de pan van het vuur en klop nog eventjes door.

Versier glazen of kommetjes met citrusvruchten en giet er de warme sabayon over.
Werk af met zeste van limoen en een blaadje limon cresson.
B6986390-2C0E-4A65-9433-E6B45F26B0DA

Ik hoop dat jullie kunnen zien dat koken met bier ook heel leuke en lekkere resultaten kan opleveren.

Ik heb in ieder geval enorm genoten van het samenstellen van deze Duvel menu. De Duvel Tripel Hop Citra is een bier wat in heel veel gerechten gebruikt kan worden, omdat het zo fris van smaak is.
En horen we niet constant dat er in elk gerecht iets van fraîcheur, frisheid en zuurte moet zitten?

En vergeet niet…


“The secret ingredient is always love!”

Smakelijk!

Follow my blog with Bloglovin

  • travelchecker schreef:

    een Duvel menu…ziet er gewoon zalig uit!

  • Zelf absoluut geen bierdrinker, maar wel echt zalig wat je er allemaal mee hebt klaargemaakt!

  • Robinbeeblog schreef:

    Ben zot van bier maar als het in een gerecht is dan vind in het leuker dan het op te drinken

  • >

    Powered by WishList Member - Membership Software