Doe mij maar prei!
Groente van de week - Prei
De nieuwe reeks op Facebook is een groot succes.
Heel veel mama's hebben hun succesrecepten gedeeld in de HAPPY MOMS & FOOD groep.
Ik heb zelf ook heel wat inspiratie opgedaan om prei klaar te maken. Om de één of andere reden is het een groente die bij ons niet zoveel aan bod komt. MAAR... Daar gaat vanaf nu verandering in komen.
Graag wil ik dan ook de recepten van de andere mama's met jullie delen. Ik weet zeker dat je er ook inspiratie zal uithalen.
Recepten vóór en dóór drukke mama's...
Dit wil natuurlijk zeggen dat ze kidsproof zijn. Een ideale manier dus om je kinderen deze groente te leren eten.
De basis - Prei schoonmaken
In een prei kan best wel wat zand zitten. De gemakkelijkste manier om het zand eruit te halen is de prei in de lengte doorsnijden en dan onder de kraan te houden.
Bekijk het filmpje voor wat tips.
Succesrecepten van de andere mama's (inclusief mezelf dus)
Quiche met prei
Een klassieke combinatie, maar het blijft ook gewoon super lekker.
Wie kent er nu geen quiche lorraine? Ik kan hier wel een receptje met jullie delen, maar het internet staat er vol mee. Honderden, misschien wel duizenden varianten.
Als ik dan toch eentje moet kiezen waar je gemakkelijk mee aan de slag kan, is het DEZE variant van Libelle Lekker. Je vindt het receptje HIER. Met dit basisrecept kan je zelf gemakkelijk je eigen variant maken. Voeg bijvoorbeeld eens champignons toe of zalm in plaats van spekjes.
De website en app van Libelle Lekker zijn trouwens een geweldig idee voor drukke mama's. Het staat vol met eenvoudige recepten die snel klaar zijn. Ga zeker eens een kijkje nemen.
https://www.libelle-lekker.be/
Vergeet ook de app niet te downloaden voor op je GSM (app store of play store).
Quiche met prei 2.0 - De versie van Mme Zsazsa
Marloes deelde ook de PREITAART VAN MME ZSAZSA in onze community. Deze is zeker ook de moeite waard om te proberen.
INGREDIËNTEN (4 personen)
BEREIDING
- Stoof de prei met de tijm en look in wat boter tot de prei helemaal zacht is. Dit duurt zeker een half uur. De prei mag beginnen kleuren.
- Bak ondertussen de bodem blind zoals op de verpakking staat aangegeven en bestrijk de bodem nadien met het losgeklopte eiwit. (Hét geheim van een knapperige quiche? De bodem blind bakken. Dat wil zeggen: voorbakken met een steunvulling erin. Je kan HIER wat extra info terug vinden.)
- Roer de room en kaas door de prei, kruid met peper en zout en meng er dan het ei onder.
- Giet de vulling in de bodem, strooi de zaden of pitten er over en zet ongeveer een half uur in de oven op 200 graden.
- Laat wat afkoelen voor het serveren.
Quiche met prei 3.0 - De prei CHALLENGE
Wil je gaan voor een echt kunstwerk met prei?
Ga dan zeker deze prei challenge aan en deel het met ons in de COMMUNITY.
Of doe net zoals Kim en maak de eenvoudige versie. Super snel en even lekker.
Ze maakte het tussen 2 shiften van taxi mama. 🙂

De ovenschotel met prei
Dit werd zo dikwijls door jullie gedeeld, dus het moet wel een succes zijn bij onze kinderen. Ik zag heel veel varianten voorbij komen. Ik zet ze even voor jullie op een rijtje:
- Pasta, gestoofde prei met champignons en kaassaus
- Gehakt, gestoofde prei en puree
- Gehakt met vleessaus, gestoofde prei en kleine stukjes groene selder, puree met krokant korstje of kaaskorstje
- Gestoofde prei, aardappelen (voorgekookt), kip en champignonsaus
Ik deelde zelf ook nog een recept van Jelle (The Messy Chef) in onze community.
Dit was de allereerste post die ik las op maandagmorgen, de start van onze groente van de week over prei.
Dat kan toch geen toeval zijn.
Zijn recept kan je HIER terugvinden.
Jelle kon even niet volgen toen ik zei dat we het een hele week over prei gingen hebben, maar hij vond het wel een super leuk idee. 🙂


Prei in hespenrolletjes of zalmrolletjes
We maken ineens de overgang naar prei in hespenrolletjes of zalmrolletjes, want dit is uiteindelijk ook een ovenschotel.
Els gebruikt prei als alternatief voor witloof en maakt op deze manier hespenrolletjes met kaassaus.
Lissy maakt er zalmrolletjes van in plaats van hespenrolletjes. Een receptje van Jeroen Meus dat je HIER kan terugvinden.
Gnocchi met prei van Mme Zsazsa
Bij Valerie is de GNOCCHI MET PREI van Mme Zsazsa een echte klassieker.
BEREIDING
- Zet een grote pan op een matig vuur en doe er een scheutje olie en een klontje boter in.
- Voeg de tijm en knoflook toe.
- Voeg de prei toe als de knoflook begint te bakken.
- Zet het vuur lager en laat de prei een half uurtje stoven tot hij bruin en gaar is.
- Voeg de room, hesp en Parmezaanse kaas toe en laat pruttelen zodat de room kan indikken.
- Kook de gnocchi gaar in kokend water, laat uitlekken en doe bij in de pan.
- Roer goed om en serveer.

Pitaslaatje met preisnippers van Leentje Kookt
Marloes deelde ook dit VEGGIE SLAATJE voor op de boterham. Ze kon hier zelfs haar man mee overtuigen die echt niet 'into' veggie is.
Het proberen waard als je eens iets anders op de boterham wil dan kaas of charcuterie.

Prei-feta koekjes
Sandrine deelde een recept voor prei-feta koekjes, dat ze al dikwijls maakte.
Je kan HIER het recept terugvinden.

Nasi goreng met preisnippers
Dit maakte mijn oma altijd.
Nasi goreng met prei. Heerlijk!
Gisteren maakte ik zelf nasi goreng met bloemkoolrijst. Ik had geen prei meer in huis, maar je kan het gemakkelijk toevoegen door het samen met de blokjes ui en look op te bakken.
Ik maakte een filmpje met de verschillende stappen. Zo kan jij ook aan de slag om deze gezonde versie van nasi goreng te maken.
Eindeloos veel mogelijkheden
Zoals je kan zien zijn er opnieuw EINDELOOS veel mogelijkheden met prei.
En dan hebben we nog niet alles besproken wat er aan bod is gekomen vorige week.
Preisoep of in de puree met (eventueel) enkele spekblokjes is ook altijd een goed idee.
Of maak eens een pastasaus met prei.
Caroline deelde nog een recept van penne met spek, prei, zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas.
Ik maakte zelf al eens een pastasaus met prei, look, room en scampi's.
Op Pinterest vond ik ook nog een recept van gebraisseerde prei. Dat ga ik ook zeker eens proberen. Je kan het recept HIER terug vinden.
Heb je echt geen inspiratie, ga dan zeker eens kijken op Pinterest.
THE PLACE TO BE om je inspiratie een flinke boost te geven.
Speciaal voor de groente van de week, maakte ik ook aparte borden per groente.
Super handig als je op zoek bent naar een recept voor één bepaalde groente.
Volg Homemade by Griet op Pinterest zodat je nooit nog ideeën tekort komt!
Happy moms & food
In mijn Facebookgroep "HAPPY MOMS & FOOD" bekijken we elke week een andere groente.
Deze week is het de beurt aan pastinaak!
Een groente die ooit thuis hoorde bij de vergeten groenten, maar al lang niet meer vergeten is.
Super benieuwd wat jullie er allemaal mee maken.
Wil jij ook weten hoe de andere mama's dit aanpakken?
Word dan zeker lid van deze leuke mama community op Facebook.
Dus JA! Doe mij maar PREI!
Na deze post met alle succesrecepten die vorige week allemaal aan bod kwamen, ben ik helemaal overtuigd.
Smakelijk!
P.S. Laat even weten in de comments welk recept jij als eerste gaat uitproberen. Ik ben super benieuwd!
Griet